Waarom dit spel?
Als docent op een grote middelbare school geef ik les over onderwerpen zoals identiteit, zelfbeeld, verschillende culturen en godsdiensten, relationele vorming, filosofie, mediawijsheid en nog veel meer belangrijke (burgerschaps)thema’s. Tijdens mijn lessen merk ik dat leerlingen het lastig vinden om over maatschappelijk thema’s te praten. Ook zie ik dat het voor kinderen/ jongeren (en ook volwassenen) soms moeilijk om zich voor te stellen hoe het is om in andermans schoenen te staan.
“Met het maken en uitbrengen van het burgerschapsspel wil ik op een laagdrempelige manier de nieuwsgierigheid van kinderen/ jongeren prikkelen.”
Met kinderen en jongeren praten over maatschappelijke thema’s
Voor jongeren is het belangrijk om te praten over onderwerpen die er in de wereld spelen. Daarnaast is het voor jongeren soms een uitdaging om erachter te komen hoe de jongere er eigenlijk zelf over denkt, laat staan deze mening of gevoelens uit te spreken in groepsverband. Vaak worden deze onderwerpen klassikaal besproken, ik merk in de klas dat het voor sommige leerlingen lastig kan zijn om diens mening ergens over in de klas te vertellen. Door gebruik te maken van de kaarten zullen leerlingen (op een laagdrempelige manier en spelenderwijs) leren praten over verschillende thema’s en vanuit een specifiek oogpunt, bijvoorbeeld vanuit een bepaalde cultuur, demografisch kenmerk, leeftijdsgroep etc. Door gebruik te maken van het kaartspel en de vele werkvormen zal het gesprek in de klas een stuk makkelijker gaan!
De rol van de docent/ leerkracht en de verschillende werkvormen
Ik vind het belangrijk dat je als docent/leraar of trainer bij het spelen van een spel ook je eigen ‘ding’ in het spel kwijt kan. Daarom kun je zelf meerdere vormen bedenken om dit spel te gebruiken. Voor docenten/ leraren of trainers die hier minder behoefte aan hebben of weinig tijd hebben, is er in het boekje een aantal werkvormen (per leeftijd) toegevoegd.
Dit kaartspel gaat je echt helpen om spelenderwijs verschillende (moeilijke en makkelijke) onderwerpen met je leerlingen te bespreken. Je kunt ook gebruik maken van het los te bestellen werkboekje of het bordspel om met je leerlingen aan de slag te gaan!
Studiedag?
Neem contact op voor een workshop of training!
Vind je het fijn als ik bij jou op school langskom om alle mogelijkheden van het spel te laten zien? Neem dan contact op om de mogelijkheden voor een workshop/training over het spel te verkennen. Je kunt mij bereiken via els@hetburgerschapsspel.nl.
Wil je meer over mij weten?
Kijk dan op mijn LinkedIn of mijn eigen website.
Naast mijn werk als docent en zzp-er ben ik trotse moeder van mijn dochter en heb ik jarenlange ervaring als antipestcoördinator, mediawijsheid- en jongerencoach en heb ik ook gewerkt als gastspreker op ouderavonden.
Ik wens alle spelers veel plezier toe!
Let’s explore and connect!
Els van Barneveld
Els van Barneveld
Ontwikkelaar en trainer
Explore & Connect
Foto @ Chris Mastenbroek
Mijn missie
Mensen inspireren en helpen bij het vinden van verbinding met zichzelf en anderen.
Ik geloof in de kracht van (naasten)liefde, acceptatie en respect. Met dit spel wil ik anderen aanmoedigen om nieuwsgierig naar de wereld te kijken en anderen te verwelkomen in het leven. Leven met een open houding en een nieuwsgierige blik naar onszelf en anderen, zodat we van elkaar kunnen (blijven) leren.